We zijn in gesprek met Danique Agterberg.
Danique is namens de reddingsbrigade de opleider en examinator van de opleiding ‘Zwemmend Redden’ bij Zwemanalyse. Danique was al van jongs af aan in het zwembad te vinden. In haar studententijd stond ze al aan de badrand en zo is ze uiteindelijk terecht gekomen in de wereld van reddend zwemmen, als overkoepelend instructeur en examinator.
‘Veiligheid waarborgen in zwembaden tijdens schoolzwemmen, cursussen en verenigingstrainingen is hoofdzaak nummer 1’, zegt Danique.
Het voorkomen dat er een reddingsactie moet plaatsvinden is het allerbelangrijkst. Er zijn dingen die jij zelf kunt doen én er zijn dingen die anderen moeten doen (die je wel kunt signaleren als het niet in orde is).
Als we vragen aan Danique wat je dan zelf kunt doen volgt er een hele riedel: zorg ervoor dat je kennis en vaardigheden up-to-date zijn, spreek mensen aan voordat gevaarlijke situaties zich voordoen, weet waar de reddingsmiddelen liggen, de EHBO spullen, weet waar de AED hangt, ga zo maar door.
Je kunt bij een reddingsactie alle hulp gebruiken, trek daarom de aandacht van collega’s of omstanders. Zij kunnen je helpen met verschillende dingen, zoals: alarm slaan, de AED halen, hulpdiensten opwachten en meehelpen het slachtoffer op de kant te krijgen. Én let op de veiligheid van omstanders. Zorg dat zij geen onnodige risico’s nemen, zoals in paniek te water gaan, terwijl zij zelf niet kunnen zwemmen. Dan heb je straks nog meer slachtoffers…
Maar vaak is er een situatie dat er bij verenigingen geen trainer aan de kant van het bad staat, maar meezwemt en dus ook in het water ligt. Wat dan te doen? Het is niet optimaal, maar het komt voor in de praktijk. Danique heeft voor zo’n situatie wel een aantal tips: ‘Zorg voor sociale controle in de banen! En houd elkaar in de gaten, als een soort buddy. Ook bij goed getrainde zwemmers kan er wel eens iets mis gaan! Je hoofd stoten, onwel worden, in het water heeft dat toch andere gevolgen dan op het droge’.
Als je als trainer / lesgever / toezichthouder / begeleider werkt, dan ben je op dat moment verantwoordelijk voor de veiligheid van de zwemmers. Je hoopt dat het niet nodig is, maar weet jij hoe te handelen als iemand zichzelf niet meer kan redden? Of als iemand onwel wordt?
Zwembaden en sportverenigingen vereisen steeds vaker dat degene die verantwoordelijk is beschikt over reddings-vaardigheden. Logisch! Maar daarnaast is het voor jezelf ook fijn als je weet hoe je moet handelen. Het diploma “Zwemmend Redden voor Zwembaden” is erkent door de NRZ en de KNBRD en daarmee dé standaard voor Nederland. Bij zwembaden en verenigingen zit je met dit diploma op zak goed.
Overigens zijn de reddings-vaardigheden die je leert ook veelal toepasbaar in het buitenwater!
Ook je diploma Zwemmend Redden halen? Er start nog één groep voor de zomer!