Overweeg je een wetsuit aan te schaffen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Of heb je een keer een wetsuit gekocht maar zit die eigenlijk niet zo lekker? Wij zochten voor je uit hoe je aan de ideale wetsuit komt.
Wetsuit: wat is het?
Een wetsuit is een neopreen pak waarin je kunt zwemmen. Het geeft drijfvermogen en isoleert tegen de kou
Wat zijn de grootste voordelen van zwemmen met wetsuit?
- Een wetsuit beschermt tegen kou. Je kunt in een wetsuit al buiten zwemmen als de watertemperatuur laag is, en je zonder pak er echt niet voor je lol inspringt. Bij welke temperatuur dat is? Dat is individueel bepaald. De zwem- en triatlonbond stellen in hun wedstrijden een wetsuit verplicht als de watertemperatuur onder de 16 graden is. Sommige mensen zijn veel kou gewend en kunnen dus bij lagere temperatuur ook nog in zwemkleding zwemmen.
- Een wetsuit geeft meer drijfvermogen dus een hogere ligging. Bijna alle mannen hebben hier profijt van (sinking legs syndrome vanwege de andere vetverdeling dan vrouwen), maar veel vrouwen profiteren ook van een wetsuit. Eigenlijk geldt: hoe slechter je zwemt, hoe groter de tijdwinst met een wetsuit. Bij sommige zwemmers scheelt het wel 10 tot 15 seconden per 100 meter. Voor goede zwemmers is dit tijdsvoordeel veel minder.
- Door het dragen van een wetsuit spaar je energie (kouverlies en beenkracht) en die kun je in een triatlon goed gebruiken bij het fiets- en looponderdeel.
Zijn er ook nadelen aan het zwemmen in wetsuit?
- Met een wetsuit lijkt het zwemmen makkelijker te gaan. Er lijkt dus minder noodzaak om op techniek te letten, want het pak corrigeert dat toch wel. Als je dan weer in september het binnenbad opzoekt merk je dat je in de zomer eigenlijk slechter bent gaan zwemmen en dat is zonde.
- Het beperkt je bewegingsvrijheid, ondanks dat fabrikanten tegenwoordig erg hun best doen om de pakken zo soepel mogelijk te maken. Dus zorg dat je er één hebt die echt goed past.
- Schoolslag zwemmen in een wetsuit gaat eigenlijk niet, daar is hij niet voor gemaakt. Het enige model dat hiervoor geschikt is, is de Dare2Swim. DIe is anders ‘gesneden’ waardoor je een schoolslagbeweging kunt maken. Mensen die een ander type pak willen moeten toch tijd investeren in het leren van een goede crawltechniek.
Wat zijn de basistypes?
- De meest geadviseerde variant is met lange pijpen en lange mouwen. Er zijn ook pakken zonder mouwen, maar via je armen verlies je warmte en kun je juist daar de isolatie goed gebruiken.
- Elk merk heeft verschillende types, van basismodel tot topproduct.
- De pakken variëren in dikte. Hoe dikker, hoe meer isolatie / drijfvermogen. Fabrikanten maken neutrale modellen of modellen met extra drijfvermogen bij de benen.
- En fabrikanten stemmen hun modellen af op de markt die ze voornamelijk bedienen. Je kunt je voorstellen dat voor de Aziatische markt een heel andere basisvorm geldt dan voor de Noord-Europese markt. De maattabellen geven daarom geen garantie dat je ook het best passende pak koopt.
- De pasvorm wordt verfijnt wanneer een pak uit meer panelen bestaat. Hoe meer losse onderdelen, hoe beter een pak gevormd kan worden.
- NB: een surfpak is géén wetsuit om in te zwemmen. Bij een surfpak zijn de mouwen ‘naar beneden gesneden’. Handig om de giek vast te houden, maar het geeft zo eigenlijk geen ruimte om de borstcrawl armbeweging uit te voeren.
Welke vragen stel je om de beste keus te maken?
- Wat is je doel? Ben je een starter met de triatlonsport en ga je beginnen met een relatief korte afstand of weet je nog niet of je ermee doorgaat, dan zou je een instapmodel kunnen nemen. Ben je een serieuze atleet die lange afstanden maakt – en dus ook langer moet trainen in buitenwater – dan kun je beter een soepel kwaliteitspak aanschaffen.
- Wil je borstcrawl zwemmen, of ook schoolslag?
- Wat is je zwemachtergrond? Hoe zwem je zonder pak? Is je ligging goed of niet?
- Wat is je bouw? Lengte en gewicht zijn daarbij belangrijke indicatoren, maar zeker ook je lichaamsbouw is van belang. Twee personen kunnen allebei 85 kilo zijn, maar de een kan breed zijn in de schouders en de ander rond de buik. Dat betekent dat het pak voor de een ruimte moet bieden aan de bovenkant en de ander bij de taille.
- Wat is je budget?
Wat zijn de nieuwste trends op wetsuit gebied?
- Fabrikanten streven naar steeds soepeler pakken.
- Er is een bouyancy short die zorgt dat je benen aanzienlijk hoger komen te liggen. Voor verstokte pullbuoy zwemmers een uitkomst want je kunt je benen meer ontspannen houden en zonder pullbouy toch hoog liggen. Gebruik het als trainingstool en zwem er niet de hele training mee.
- Er is een versie voor mensen met lage rugklachten, waarbij de corespieren met een verstevigde gordel worden ondersteund.
- Er is een wetsuit die wel gemaakt is om schoolslag in te zwemmen.
Checklist voor aanschaf wetsuit:
- Wat wil ik (met zwemmen en triatlon) en hoe vaak en lang zal ik in een pak zwemmen? (is bij incidenteel gebruik huren ook een optie voor je?)
- Hoe goed zwem ik nu en heb ik extra drijfvermogen nodig?
- Ga voor de beste pasvorm die hoort bij jouw lichaamsbouw (en dat is niet automatisch uit een maattabel af te leiden!)
- Wat heb ik financieel te besteden?
Wetsuit aanschaffen
Ervaringen van anderen zijn aardig bedoeld, maar zeggen niet zo veel over wat voor jou de beste keus is. Zelf passen is het beste.
We hebben drie manieren hoe je een wetsuit kunt aanschaffen.
1) Bestel rechtstreeks
Voor de mensen met haast: de voorraad van 2022 is aangevuld. Je kunt rechtstreeks in onze webshop bestellen. Je hebt keus uit de pakken van Orca en Dare2Tri. Kijk in de maattabellen voor de juiste bestelling. En wil je daar advies over, neem dan contact op met Roy.
Shoppen kan hier.
2) Kom passen in Utrecht
Wij hebben diverse modellen van Dare2Tri en Orca op onze vestiging in Utrecht beschikbaar. Maak een afspraak! Je kunt passen en wordt deskundig geholpen.
Aanmelden kan hier.
Onderhoud
Tips voor het aan- en uittrekken en onderhouden van je wetsuit vind je hier.