DOE EFFE RUSTIG!
Welkom in het derde en laatste deel van deze serie: een korte reeks artikelen waarin we duidelijk maken dat het bewaren van de rust, in tegenstelling tot wild en hard bewegen, juist kan leiden tot beter en plezieriger zwemmen. Maar we gaan wel: werken als het kan! Eerdere delen gemist? Jammer joh! Hier vind je deel één, het tweede deel staat hier.
Over tot de orde van de dag, want in deel twee gaven we al aan dat je het met rust alleen niet gaat redden; af en toe zul je toch aan het werk moeten. En dat is maar goed ook want we zijn ten slotte sporters en zwemmen is leuk, maar er moet ook wat voldoening te halen zijn! Voorwaarts dus: we gaan werken, maar wel als het ons uitkomt!
Nou kom maar op!
Even inhaken naar deel twee, daarin gaven we aan dat je op slechts één moment kracht kunt zetten in je borstcrawl en wel in de duwfase. Strikt genomen is dat natuurlijk niet waar, maar in alle andere gevallen dan de duwfase is het gebruik van (veel) kracht niet erg effectief als je langdurig en met plezier een stuk wil zwemmen. In deel twee gaven we al aan dat de overhaal bedoeld is voor herstel (‘recovery phase’) en de catch-fase, of trekfase, om water tegen je stuwvlakken te zetten. De duwfase is waar het feestje is: daar kun je water wegzetten! Maar hoe weet je nu of je dat in voldoende mate doet? De duwfase staat bekend als het lastigst vol te houden deel van de borstcrawl; word je moe, dan is het heel verleidelijk om je hand eerder uit het water te halen. Zonde natuurlijk! Te hard duwen heeft ook geen zin, bedenk dat je dit zo’n 1800 keer in een uur (of een paar honderd kilometer, lees vooral verder) moet kunnen doen. Kalm aan dus! Probeer bij elke slag een golfje langs de zijkant van je bovenbeen te voelen. Liefst nog verder natuurlijk, maar als je een golfje langs je bovenbeen voelt gaan weet je dat je water recht naar achteren verplaatst en je zelf dus mooi naar voren beweegt. Gebruik handpaddels om dit aan te leren en raak niet gefrustreerd als je niet direct continu dat golfje voelt: het is een lastig deel van de borstcrawl om onder controle te krijgen en het kan goed zijn dat je aan het begin ongeveer één op de vier slagen goed raakt. En dat is prima, alle begin is lastig en het gaat vanzelf beter. En wij zijn er natuurlijk ook nog 😉
Valkuilen: Een gebrek aan geduld en het Zwarte Gat
Om nog maar eens door te hameren op het fenomeen Rustig Doen: raak niet in de verleiding om over de volle lengte van je doorhaal kracht te zetten! Begin pas ter hoogte van je borst, niet eerder. Zo voorkom je frustraties, snel moe worden en blessures aan je schouderspieren. Valkuil nummer twee is dat je erop focust dat je je hand recht naar achteren beweegt, dus niet schuin naar buiten. Het gebied schuin achter de zwemmer noemen wij ook het het Zwarte Gat: je kunt er ontzettend veel kracht naartoe brengen en je wordt er heel sterk van, maar vooruit ga je niet. Vermijden dus!
Het voelt zo sloom!
Een opmerking die we vaak krijgen van mensen is dat deze manier van zwemmen traag aanvoelt. Dat is niet zo gek, want in een hoop gevallen verleng je met deze techniek je slaglengte – en dus de afstand die je moet overbruggen met je handen tijdens het maken van je slag. Je bent dus langer onderweg maar doet dit wél op een productieve manier. Less is more zou je kunnen zeggen, want je komt gewoon verder op één arm. Leer je deze techniek goed toe te passen, dan zul je merken dat je aanzienlijk makkelijker snelheid maakt – en dat terwijl je er een stuk minder moe van wordt. En bedenk ook: dit ziet er ook traag uit, maar probeer hem maar eens bij te houden – of op zijn minst net zo efficiënt te zwemmen 😉
Oefening baart kunst
Om eerlijk te zijn houden we er niet van om af te sluiten met het intrappen van een open deur, maar dit blijft onverminderd gelden: de duwfase is een bijzonder lastig onderdeel van de borstcrawl en het onder controle krijgen van dit deel van de techniek vergt behoorlijk wat oefening. Maar bedenk goed: het gaat lukken! Wij leren het je graag (en snel!) en hebben op deze manier al heel veel zwemmers efficiënter en plezieriger door het water gekregen. En natuurlijk mag je ons altijd vragen om tips, tricks en overige handigheidjes. Dus…
Doe Effe Rustig…. and keep pushing!
Sportieve groet van Team Zwemanalyse