Dit is de eerste in een serie guest posts die we laten schrijven voor Zwemanalyse: mensen die bij ons betrokken zijn hebben allemaal een eigen mooi verhaal, eigen expertise en hun eigen manier om dingen aan te pakken. Daar vertellen ze vol enthousiasme over en we maken jullie als lezer daar graag deelgenoot van. Onze trainer Koen van Meeuwen mag het spits afbijten. Wil je maandelijks mooie verhalen, gratis zwemtips en trainingsschema’s ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Een nieuw jaar, dus tijd voor nieuwe plannen!
Voor sommigen van jullie zijn de plannen voor het seizoen al heel concreet (ik zie allerlei triatlon-plannen langskomen, wat IJsselmeer-ambities, en hier en daar mooie zwemtochten in het buitenland), maar ook als er geen ‘grote’ ideeën voor 2023 zijn kan het nuttig zijn om eens na te denken wat je doel eigenlijk is of wordt… En een doel hoeft niet meteen een enorm grootse en meeslepende zwemtocht te zijn (hoewel dat wel mag uiteraard!), maar het doel kan ook zijn “iedere week een uurtje zwemmen, en daarna koffie drinken met m’n zwem-buddies”. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen; een doel kan bepalen hoe je het hele seizoen indeelt qua trainingsopbouw, maar nadenken over een doel kan je ook weer even bewust maken van wat je eigenlijk aan het doen bent, en waarom je kan genieten van je sport (en laten we eerlijk zijn; we doen dit toch vooral omdat het leuk is!).
Nou ben ik zelf wel van de ‘grootse plannen’ (door sommigen ook wel genoemd ‘slechte plannen’), dus hier in willekeurige volgorde een paar tips die mij afgelopen jaren hebben geholpen bij het zoeken naar een ‘hoofddoel’ van mijn sport-seizoenen:
1. Zoek je eigen uitdaging
Het is heel makkelijk om te kijken naar wat anderen doen, en te bedenken dat zij veel sneller of verder gaan dan jij… Laat je niet afleiden; er zijn (bijna) altijd mensen die ‘grotere’ ambities hebben dan jijzelf, maar bedenk je; je doet het voor jezelf! Waar de een het kanaal over zwemt, is het voor de ander al een overwinning om nu eindelijk eens die plas waar je altijd aan de rand blijft een keer helemaal rond te zwemmen, of om een keer 250meter non-stop te zwemmen… Of eindelijk eens in de winter de Vinkeveense plassen in te springen…Het maakt niet uit wát je doet; het gevoel van overwinning is er altijd als je je grenzen weet te verleggen!
2. Denk na over haalbaarheid
Heb je een mooie zwemtocht of triatlon op het oog? Alle filmpjes op social-media al honderd keer bekeken? Super enthousiast geworden, en ben je al bijna ingeschreven? Doe even een stapje terug, en denk even na over de praktische haalbaarheid… Kan je dit plan fysiek aan? Moet je meer trainen dan wat je normaal doet, en past dat in de agenda? Valt je event midden in je vakantie, of juist vlak erna, en moet je je hele vakantie extra hard trainen (en wat vind je sociale omgeving daarvan?). Hoe ziet je werk-agenda er komend jaar uit? Opleiding? Verhuizing? Uit de comfort-zone mag, maar bedenk je wel hoe haalbaar het is…
3. Denk na over ‘de weg er naartoe’
Deze volgt een beetje op het vorige punt; als je je focust op het eindresultaat is het heel makkelijk om de maanden vóór je race te vergeten. Er zal getraind moeten worden, misschien af en toe een kleiner ‘sub-doel’ afgevinkt mogen worden (dit houdt de trainingen mentaal ook afwisselend), maar hoe de route ook loopt; waarschijnlijk zal er gewerkt mogen worden… Kijk eerlijk naar het hele traject, en denk goed na of je blij gaat worden van alles wat op je pad gaat komen… Indien dat niet het geval is; bedenk nog eens heel serieus of je hoofddoel de trainingsuren wel waard is…
4. Social buddy en of support
Ook individuele sporten zijn een teamsport! Als je een buddy hebt die hetzelfde doel heeft als jij maakt dat trainen leuker, het brainstormen over alles wat er gaat komen geeft een stuk meer energie, en je kan elkaar door de downs die ook tussen de ups kunnen zitten heen trekken. En mocht je niemand vinden die zo gek is om met je mee te doen; vertel dan zoveel mogelijk mensen wát je gaat doen, zodat ze je kunnen supporten (niet alleen tijdens je event, maar ook gedurende de weg ernaartoe!)
5. Blijf flexibel
Veel (duur)sporters houden van structuur… En als er een plan gemaakt is, met een trainingsschema (soms van een coach, soms gedownload van internet, soms zelf verzonnen) willen we het liefst iedere week alle trainingen netjes afvinken… Maar vergeet niet naar je lichaam (en je hoofd!) te luisteren! Pijntjes? Vermoeidheid? Een keer geen zin? Een training overslaan is prima, en soms zelfs beter dan jezelf blijven pushen… Zolang je niet ieder excuus gaat gebruiken om op de bank te blijven zitten…
6. Doe ook last-minute leuke dingen
Dit is een vervolg op het ‘blijf flexibel’ punt… Je kan heel mooi een plan maken, maar wat als er op vrijdagmiddag een appje binnenkomt met de vraag of je zaterdag mee gaat zwemmen? Leuk dat je een rustdag had gepland, of een pittige interval-sessie, maar last-minute met je zwem-maatjes het water in is ook een mooi plan… Blijf dus ook de leuke dingen doen, en roest niet vast in de ‘…maar-het-schema-zegt…’ modus.
7. Waar word je blij van?
De punten hierboven zijn allemaal ‘praktische’ ideeën over hoe je om moet gaan met je seizoens-doel(en). Maar in essentie is er één vraag écht van belang: ‘waar word je blij van?’ Ga niet een doel stellen omdat je vindt dat je een keer iets afgevinkt moet hebben, maar zoek iets leuks uit, waarbij je heel diep van binnen voelt ‘dit is écht héél tof…’
En mijn eigen doelen? Ik heb afgelopen jaren hard gewerkt voor een lange (lees: héle lange) meerdaagse-ultra-triathlon, en bedacht me afgelopen winter dat ik er eigenlijk geen plezier meer in had… Mijn doel cancelen bleek de beste beslissing ooit te zijn, en als ik heel eerlijk ben had ik die keuze veel eerder kunnen maken… Dus nu is er weer ruimte en mentale energie voor nieuwe gekke plannen, en ik ben al wel zo ver dat ik me ergens voor heb ingeschreven, maar nog niet zo ver dat ik dat met de hele wereld durf te delen… Maar er komen genoeg mooie sport-uren aan komend seizoen!
Koen had ooit een video-analyse bij Roy, in de tijd dat hij al blij was als hij de overkant van het zwembad haalde.
Ondertussen heeft hij wat bijgeleerd en doet hij dubbele/drievoudige triatlons, zwemt 10 & 20km zwemtochten, zwom de 26km Zürich-marathon, en geeft zwem- en looptraining en maakt analyses bij Zwemanalyse.
Meer weten over koen? www.koenvanmeeuwen.nl of www.instagram.com/koenvanmeeuwen
Nooit meer een zwemtip, verhaal of trainingsschema missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Goedemorgen Koen, bedankt voor je leuke, interessante en inspirerende blog. Leuk om te lezen wat jou ‘drijft’ en inspireert. En de laatste alinea maakt me zeer nieuwsgierig naar waar jij je voor hebt ingeschreven dus zodra de tijd volgens jou is aangebroken hoor ik het graag! Zie je bij de volgende training, groetjes Marcel