Wat wij vaak horen bij het training geven is de zin ‘ja, dat klinkt heel logisch, maar zo had ik het nog niet bekeken’. En eigenlijk is er voor een trainer niks leuker dan dat soort momenten. Want het betekent dat je iets hebt kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een zwemmer.
We zetten tien van die eye-openers op een rijtje.
1.’Ik kom niet in mijn ademritme bij 1 op 3′.
Er wordt vaak gesproken over ademhaling 1 op 3. Dat betekent dat je om de drie slagen ademt, afwisselend naar links en naar rechts. Voor veel mensen is 1 op 3 ademen een dingetje. Want je wordt gedwongen tot het ademhalingsritme om de drie slagen. De één vindt dat te snel, de ander komt lucht tekort.
Eye-opener: Het doel is dat je aan beide kanten kunt ademhalen. Of dat om de drie slagen zou zijn is onbelangrijk. Wij spreken daarom liever van een bilaterale ademhaling, waarbij het ritme vrij is. Als jij in het zwembad op de heenbaan alleen links ademt en op de terugbaan alleen rechts, dan heb je ook een bilaterale ademhaling, maar je maakt het jezelf wel een stuk gemakkelijker.
2. ‘Ik verdrink als ik aan de verkeerde kant moet ademen’
Sommige mensen hebben veel moeite om aan de ander kant te ademen. De waterspiegel lijkt daar hoger, met het risico op verslikken als gevolg.
Eye-opener: de waterspiegel is links en rechts hetzelfde. Waarschijnlijk is iets meer roteren de oplossing. Als je plat blijft liggen, dan is het ook lastig om lucht binnen te krijgen. Draai iets meer in met schouders en heupen en je krijgt lucht binnen in plaats van water.
3. ‘Maar ik moet toch zo stil mogelijk liggen’?
Veel mensen denken dat ze bij de borstcrawl zo stil mogelijk moeten liggen met hun lijf. Een gestroomlijnde ligging helpt zeker. Echter, stil liggen maakt zwemmen wel heel lastig.
Eye-opener: roteren om je lengte-as mag gewoon en helpt voor ademhaling, overhaal en souplesse in de slag.
4. ‘Doorhalen, dat is toch met zo’n S-beweging?
Hmmm, dat hoor en lees je dus nog steeds overal. We schreven er al eens een stukje over ‘het grootste misverstand op internet’. Want de S is al een jaartje of 30 uit.
Als je vooruit wilt komen, dan moet je vooral water naar achteren wegduwen. Actie = reactie! Een slingerende beweging die je met de S maakt zorgt vooral voor zijwaartse verplaatsing van het water. Niet effectief dus!
5. ‘Ik moet het toch zonder kunnen?’
Dat horen we vaak als het gaat over het gebruik van zwemmateriaal. En dat klopt, als je bijvoorbeeld een triatlon doet, dan mag je echt geen zoomers aantrekken. Maar toch zijn we voorstander van het inzetten van zwemmateriaal in de training. Het helpt bij het aanleren van de techniek en het zwemmen wordt er vaal leuker van. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?
Het is vergelijkbaar met het idee dat je hoofdpijn vanzelf moet overgaan, want dat is natuurlijker dan een paracetamol nemen.
Eye-opener: er is geen wet die zegt dat zwemmateriaal verboden is. Het is je eigen gedachte dat je het zonder zwemmateriaal moet kunnen. (of zonder paracetamol bij hoofdpijn).
6. ‘Ik ren een marathon, maar haal de overkant van het zwembad niet’
Dat horen we zo vaak. En we proeven jullie frustratie als jullie aangeven dat je echt sportief bent en een goede conditie hebt. Dus daar ligt het ook niet aan. Het gaat erom dat je je ademhaling bij het zwemmen gewoon nog niet onder controle hebt. Het is een kwestie van techniek én van rustig aan doen. Juist als je sportief bent, dan wil je dat zwemmen ook in een vlot tempo doen.
Eye-opener: werk aan je ademhalingstechniek. En hoe rustiger je zwemt, hoe meer lucht je overhoudt.
7. ‘Ik kom als laatste het water uit’.
Er geven echt disproportioneel veel mensen aan dat zij bang zijn dat ze de laatste zijn die uit het water komen bij een triathlon wedstrijd. Echt, als wij alle mensen optellen die dat al eens tegen ons gezegd hebben, en dat afzetten tegen het aantal triatlonwedstrijden dat er is, dan zijn er gewoon niet genoeg races om jullie allemaal als laatste te laten finishen bij het zwemmen.
Eye-opener: misschien helpt het om je te realiseren dat er nog een heleboel andere mensen meedoen die ook niet de snelste zijn. En dat heel veel mensen zich zorgen maken over dat zwemonderdeel. En al zou jij wel die ene zijn die als laatste de wisselzone inkomt, alle applaus voor jou. Je doet het nog steeds beter dan iedereen die niet sport.
7. ‘Waarom kan ik niet sprinten?
Veel van onze sporters klagen dat ze niet kunnen sprinten. Al willen ze harder, ze komen niet sneller vooruit. ‘Ik doe onwijs meer mijn best, maar het helpt helemaal niks’
Sprinten met zwemmen is een echte discipline op zich. Je moet je slag wat aanpassen, maar meer nog, je moet je training aanpassen. De meeste mensen zwemmen hun training op een bepaald tempo, en sluiten misschien af met een sprintje van 4 * 25 meter. En dat is echt te weinig als je een echte sprinter wilt worden.
Eye-opener: als je nooit gericht sprint, dan wordt je ook geen supersprinter. Maar als je doel is wat langere afstanden zwemmen, dan is het heel goed mogelijk om binnen je training over de langere afstanden sneller te worden.
9. ‘Het lukt nog steeds niet’.
Soms horen we die zin na een half uurtje. Soms al na 4 banen. Ja, er zitten ongeduldige types bij ons op de training, die vinden dat ze na 4 banen al iets moeten kunnen.
Eye-opener: er wordt wel eens gezegd dat iets tot in perfectie beheersen 10.000 uur kost. Nou weten we niet exact of die 10.000 uur voor alles klopt, maar het is zeker waar dat het tijd kost om iets nieuws te leren. Het belangrijkste is om consistent door te oefenen en terug te kijken naar wat nu al beter gaat dan een paar lessen daarvoor. Dat is wat telt.
10. ‘Ik word nooit zo goed als jij, het ziet er bij jou zo soepel uit’.
Ja dat klopt. Omdat onze trainers vaak zijn opgegroeid in het water. Omdat ze zwemmen als kind al leerden en vele uren getraind hebben. Wij hebben alle kans gehad om de slag te verfijnen.
Eye-opener: heb je onze trainers wel eens trompet zien spelen? Aan de rekstok zien zwaaien? Fileparkeren? De administratie zien doen? Kortom: je kunt wat je traint, maar het kost wel wat tijd.
Welk van deze tien herken jij? Laat je comment hieronder achter!
Wat een leuke manier om deze eye-openers te brengen. Nr 10 vind ik helemaal meesterlijk! Roy aan de rekstok… mooi beeld…
We gaan eens kijken hoe hij het ervan af gaat brengen… Maar Claudia & fileparkeren is ook een moeilijke combi hoor.
Haha, ik heb Roy ook nog nooit zien zwemmen! 🤔😳
Leuk bericht, met precies de “problemen” die ik herken!
Super leuke eye-openers en zo herkenbaar. Gewoon blijven oefenen en volgende week weer naar de zeezwemclinic. Ook weer leuk.
No 6 rustig zwemmen helpt zoveel om de ademhaling onder controle te krijgen.
Ben je er volgende week bij Claudia? Zou leuk zijn
Lekker duidelijk en nuchter, net als de trainingen. Daar heb je wat aan!
Dank Chantal, dat is precies wat we voor ogen hebben
Herkenbare eye openers, velen zeker waaronder de ademhaling dat blijft nog steeds het grootste techniek ding om goed onder de knie te krijgen. Materialen geen issue mee behalve die zwemplank want dat is te confronterend.
Die van de doorhaal is fijn, nu hoef ik niet meer te twijfelen wat beter is. Het is dus gewoon achterhaald…. en actie-reactie. Thanx!
Zeker Marieke! Misschien vind je dit dan ook interessant om te lezen?
https://www.zwemanalyse.nl/doorhalen2/
Ik herken er heel veel, maar nummer 7 springt eruit: Ik kom altijd als laatste uit het water, ik ben een diesel.
Ja fijn! Kun je lekker lang doorgaan
Duidelijk, vooral dat van de ademhaling, ik draai mijn hoofd altijd naar de rechterkant…. links verslik ik mij altijd in het water dus doe ik het maar niet meer….
Ik ga er eens op letten en mijn lichaam iets meer draaien….Dank voor de eye-opener!
Practice makes perfect…
Ik herken vooral nummer 6, maar…. ik merk inderdaad ook dat hoe meer ik oefen, en dan vooral het rustig aan doen :-), hoe beter het gaat…..
Ik heb er uiteindelijk 4 jaar over gedaan om comfortabel het borstcrawlen vol te kunnen houden langer dan 50m…heel veel training en mindset ‘ik zet door, het komt goed’
Ik was als kind geen zwemmer, was bang en dacht t niet te kunnen…
fijn stukje, dank je wel!
Moet je flink spartelen met je benen?
Enne..als ik schoolslag zwem, ga ik sneller dan bij borstcrawl. Klopt niet hè?
Verder heb ik vlgs mij de techniek best aardig onder controle: ademen, soms om de 4 slagen (ga met 3 oefenen), s-jes maken en water naar achteren duwen..
En dat keerpunt hè? Pfff..
Kostelijk, die 10de regel, en helemaal raak. Er is ook niets ‘moeilijk’: moeilijk zijn de dingen die ik doe en die jij niet doet, en die je om allerlei redenen niet gaat doen, vooral omdat je wat anders wel doet, wat ik dan niet ‘kan’.
Ik kan ook onderschrijven dat lekker zwemmen staat of valt met of je je ademhaling goed krijgt gecoordineerd met de slag die je zwemt. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, was het heel makkelijk om verder aan mijn techniek te werken. En dan kun je bij crawl 1 op 3, 1 op 5 of soms 1 op 11 zwemmen.