Zwemsnelheid = slaglengte * Slagfrequentie

De gorillatest en de combi van slagfrequentie en slaglengte zwemmen

Vaak wordt gezegd:

  • “Je moet je slag zo lang mogelijk maken”
  • “Je moet in zo min mogelijk slagen aan de overkant komen, dán zwem je pas efficiënt”

Niet waar! Hoewel slaglengte echt bijdraagt aan een goede zwemstijl, heeft de zwemsnelheid uiteindelijk te maken met de simpele formule Slaglengte * Slagfrequentie

Dit zijn de definities van slagfrequentie en slaglengte zwemmen

  • Slaglengte zwemmen: hoeveel meter leg je af met 1 doorhaal?
  • Slagfrequentie zwemmen: hoe vaak per minuut haal je je armen door?

Verhoog je (één van) beide met behoud van techniek, dan ga je sneller zwemmen.

De Gorillatest voor zwemmers

Lange armen helpen bij slaglengte. Heb jij lange of korte armen voor een zwemmer? Laten we eens testen…

  • Ga met je rug tegen een muur staan en meet je lengte. Leg één hand plat op je hoofd en markeer dat punt.
  • Ga met de vingertoppen van je linkerarm naar de grond, tegen de plint aan. Strek je rechterarm vertikaal omhoog en meet de spanwijdte van je armen. Markeer dat punt.

De APE-index

Je meet hier de zgn, “APE-index” ook wel Gorilla index genoemd. Het is de spanwijdte van je armen in relatie tot je lengte. Vitruvius stelde zo’n 2000 jaar geleden dat “a well made man” een APE index van ongeveer 0 heeft, dus dat de spanwijdte van je armen ongeveer gelijk is aan je lengte. Dit inspireerde Leonardo da Vinci tot het tekenen van de “Vitruvius-man” (plaatje: rechtenvrije foto shutterstock)

  • APE 0 – armlengte en lichaamslengte zijn gelijk
  • APE +1 – armlengte is een inch langer dan je lengte
  • APE +2 – twee inch
  • APE -1 – armlengte is een inch minder dan je lengte

etc

Wat betekent dat?

  • Als de spanwijdte van je armen groter is dan je lengte, dan heb je in verhouding lange armen. Wie daar blij mee zijn? Nou bijvoorbeeld boxers, discuswerpers, rotsklimmers. En zwemmers ook wel, maar die mogen niet te vroeg juichen (zie hieronder).
  • Als de spanwijdte van je armen kleiner is dan je lengte, dan heb je in verhouding korte armen.
  • En als het ongeveer gelijk is aan elkaar, dan heb je gemiddelde armlengte voor een zwemmer

Wil je het exacte getal weten, vul dan de APE-index calculator in.

Wat kun je hiermee?

Heb je lange armen? Mooi, dan kun in potentie veel stuwkracht halen uit die mooie lange en krachtige slagen. Maar als je Slagfrequentie (te) laag is, ziet het er weliswaar heel relaxed uit, maar resulteert dat nog steeds niet in een efficiënte en snelle zwemstijl.

Heb je korte armen? Mooi, dan is het voor jou veel makkelijker om een hoge slagfrequentie te halen. Tegelijkertijd moet je wel blijven investeren in de techniek van het doorhalen, want dat bepaalt hoeveel je vooruitkomt met je doorhaal. Een hoog tempo zonder stuwing resulteert in enorm veel slagen om aan de overkant te komen.

Heb je gemiddelde armen?  Mooi, dan ben jij wellicht dat Da-Vinci model… Wat zwemmen betreft kun je kijken waar je het meest profijt van hebt: verhogen van de slaglengte of de slagfrequentie.

Of je nu lange of korte zwemmersarmen hebt, uiteindelijk wil je slaglengte én slagfrequentie optimaal hebben. De oplossing voor verbeteren van Slaglengte en Slagfrequentie?

Slaglengte verhoog je door efficiënter door te gaan halen. Meer effect uit de doorhaal, beter je stuwvlakken gebruiken. Het begint met goed watergevoel, dus bouw techniekoefeningen in zoals scullen en torpedo. Zwem je al beter borstcrawl, gebruik dan verschillende soorten paddels om je watergevoel te verhogen.

Slagfrequentie verhoog je door het gebruik van een tempo-trainer. Een klein apparaatje dat je onder je badmuts schuift en je kunt instellen als een soort metronoom.

Wil je weten hoe je met een tempotrainer traint of efficiënter doorhaalt? Neem contact op voor een privétraining of sluit bij één van onze borstcrawlcursussen aan. Daar leggen we je alles uit over borstcrawltechniek.

Reacties

0