De zwembaden zijn voor langere tijd gesloten door de Corona crisis. Hoe breng je de tijd door? We hebben diverse tips voor je.

Optie 4 is door andere sporten te gaan ontdekken.

Weinig kans om veel in het water te liggen? Neem de kans om andere sporten te gaan ontdekken. Je kunt dat op dit moment niet in groepsverband oppakken (tot 1 juni), maar op internet zijn vast filmpjes of tutorials te vinden die je helpen. Als we dan nadenken welke sporten bijdragen aan zwemprestaties dan kun je denken aan het volgende:

Doel: lenigheid vergroten

Een lenige zwemmer heeft daar echt profijt van bij het zwemmen. Met name soepele schouders en enkels helpen je. Je kunt je lenigheid vergroten door bijvoorbeeld sporten als:

  1. Yoga (via deze website vraag je een gratis e-book op met yoga oefeningen speciaal voor triatleten)
  2. Ballet (wat maakt het uit, in je huiskamer kan niemand je zien)
  3. Stretch routine bijvoorbeeld na het opstaan

Doel: core versterken

Hoe strakker en gestroomlijnder je de zwembeweging doet, hoe makkelijker het gaat. Een goede corespanning helpt daarbij. Topzwemmers doen veel aan landtraining om dit te bereiken. Deze sporten helpen:

  1. Pilates / bodybalence
  2. Tai chi
  3. Tai bo

Doel: kracht vergroten

Zwemmers hebben kracht nodig om vooruit te komen. Toch is voor de gemiddelde zwemmer bodybuilding (heel veel spiermassa kweken) geen goed idee. Het gaat ten koste van de lenigheid en flexibiliteit. Wel kun je kijken met welke andere sporten je zwemspecifieke spieren traint.

  1. Fitness vanuit je huiskamer. Welke spiergroepen je moet trainen specifiek voor zwemmen vind je o.a. in dit boek.
  2. Trainen met weerstandkoord op zwemspecifieke spiergroepen


Doel: uithoudingsvermogen (duur) versterken

Als het je gaan om uithoudingsvermogen vergroten, dan kun je heel veel keuzes maken. Kies iets wat bij je past, bijvoorbeeld:

  1. Hardlopen, powerwalken, nordic walking of stevig wandelen
  2. Fietsen, roeien
  3. Spinning, crosstrainer, roeitrainer


Doel: uithoudingsvermogen (piekbelasting) versterken

Als het je gaat om flink zweten en je hartslag omhoog gooien, dan kun je het beste iets van interval inbouwen in je trainingsprogramma. Passend is bijvoorbeeld:

  1. Boxen, Fight & cardio
  2. Tabata-routines
  3. Bootcamp oefeningen

Denk je nu: ik kan wel een stok achter de deur gebruiken? Informeer dan eens bij Jasper Helwig naar de mogelijkheden. Elke dag om 20.00 uur geeft hij een live training-op-afstand waar je aan mee kunt doen. Een effectieve workout waarin alle spiergroepen aan bod komen.


Bonus:

Overigens: veel mensen met een goede conditie in andere sporten verbazen zich dat zwemmen dan toch best tegenvalt.

Een goede hardloopconditie leidt bijvoorbeeld niet automatisch tot makkelijk en moeiteloos borstcrawl zwemmen. En een goede zwemconditie is geen garantie dat je met hardlopen de volgende lantaarnpaal haalt. Maar toch zou je natuurlijk graag willen dat training van één sport ook bijdraagt aan het verbeteren in een andere sport.

Daarom stelden wij aan Guido Vroemen (Sportarts met specialisatie triatlon) de volgende vraag:

Is hardlopen productief of contra productief voor het zwemmen?

Hieronder het antwoord:

Als je het hebt over zwemconditie dat wordt er bedoeld de conditie die specifiek voor het zwemmen nodig is, maar vaak wordt ook bedoeld de zwemprestatie, dus hoe snel en/of hoe lang kun je zwemmen?

Kijk je alleen naar conditionele aspecten zoals ademhaling, circulatie en zuurstofopname dan is dit door diverse inspanningen/sporten te verbeteren. Hardlopen is daar ook een optie voor. Maar de vraag is dan of conditie verbetering dan ook resulteert in een verbeterde zwem prestatie?

Zwemmen is uiterst complexe sport als er gekeken wordt naar de zwem techniek.

Je kunt een excellente zuurstofopname hebben maar een zeer slechte zwemtechniek met als gevolg dat je zwemprestatie erg matig is. Je kunt dan wel een hoge zuurstof opname halen en veel energie omzetten, echter deze energie die je kunt vrijmaken resulteert niet in een hoge zwemsnelheid.

Dus kortweg kan hardlopen wel ondersteunen om je zuurstofopname systeem te verbeteren, maar alleen als je zwemtechniek al op hoog niveau ligt. Anders kun je meer winst halen in het verbeteren van de zwemtechniek dan hardlooptraining er naast te gaan doen!

 

Leave a Comment

0