Houd je hoofd erbij

De borstcrawl is niet zomaar een zwemslag; het is een kunst die draait om techniek, balans en efficiëntie. Een van de belangrijkste aspecten is een juiste ligging in het water. Stel je voor: je lichaam is gestroomlijnd, als een pijltje dat door het water snijdt. Je hoofd speelt hierin een cruciale rol. Jouw lichaam volgt de positie van jouw hoofd, dus eigenlijk kun je je lichaam met je hoofd sturen.  Houd je hoofd ontspannen en in lijn met je ruggengraat. En in principe met je blik gefocust op de bodem van het zwembad. Zo voorkom je onnodige weerstand en blijf je soepel en snel.

Daarnaast is het essentieel om je rotatie onder controle te hebben. Je romp roteert van links naar rechts, maar je hoofd blijft stil liggen! Hoop dingen om rekening mee te houden – dus dat hoofd heb je meer dan nodig!

De juiste hoofdpositie en ligging: essentieel voor een efficiënte borstcrawl

Tijdens de borstcrawl zien we vaak dat zwemmers te veel recht vooruit kijken, zelfs direct in de camera. Dit lijkt misschien logisch om beter te kunnen zien, maar het zwemt verre van comfortabel. Bovendien is het slecht voor je nek en kan het ervoor zorgen dat je benen juist dieper in het water zakken.

Hoofd- en lichaamspositie

Veel coaches adviseren zwemmers om hun hoofd laag in het water te houden, zodat hun benen hoger komen te liggen. Dit is zeker voor sommige zwemmers effectief. Want:

  1. Kijk je teveel omhoog dan zakken de heupen algauw, een zo ook je benen. Zeker bij de mannen.
  2. Teveel naar voren kijken zorgt ook voor druk op de onderrug.

Maar het is geen universeel advies. Een te lage hoofdpositie heeft namelijk ook enkele nadelen:

  1. Het vermindert je proprioceptie (lichaamsbewustzijn) rondom je hoofd, wat het insteken van je armen op schouderbreedte en het starten van de catch lastiger maakt.
  2. In open water belemmert het je zicht naar voren, waardoor navigeren moeilijker wordt.
  3. Het veroorzaakt een onnatuurlijke buiging in je ruggengraat, wat je zwemhouding beïnvloedt en de kans op kruisende bewegingen voor je hoofd vergroot.
  4. Plus, dat ademhalen, wat voor velen al een uitdaging is, wordt hierdoor nóg lastiger. Het kost extra veel energie om weer naar boven te komen voor de ademhaling en het is een langere route.

Voor zwemmers met een sterke techniek en een goed drijfvermogen kan een te lage hoofdpositie zelfs leiden tot benen die te hoog in het water komen te liggen, wat resulteert in een instabiele, onevenwichtige ligging. In open water wordt dit probleem nog verergerd door wetsuits, die extra drijfvermogen geven. Hier is een hogere hoofdpositie juist essentieel.

Techniek is altijd persoonlijk

De hoofdpositie is een zeer individueel aspect van de slagtechniek; wat voor de ene zwemmer werkt, kan voor de ander averechts uitpakken. Afhankelijk van de correctie die jouw zwemslag nodig is kan je je hoofdpositie aanpassen. Wat echter altijd belangrijk is, is dat je nek ontspannen blijft. Oncomfortabel zwemmen houd je niet lang vol, zoek dus naar iets wat bij jou past.

borstcrawl college

Een handige richtlijn: 45 graden

Kijk schuin naar beneden en stel je voor dat je een sinaasappel tussen je borst en kin klemt. De ideale kijkhoek is ongeveer 45°, vaak houdt dit in dat je zo’n twee à drie meter voor je naar de bodem van het zwembad kijkt. Staat er een zwemcoach aan de badrand? Vraag die dan eens om goed naar jouw ligging te kijken en met jou te bepalen wat de ideale hoofdpositie is. Een coach kan je helpen om de perfecte balans te vinden tussen comfort en efficiëntie, zodat jij met meer plezier en gemak door het water glijdt.

Weet je het niet zeker?

Kom dan eens langs voor een Zwemanalyse. Tijdens deze sessie bekijken we jouw video-opname en analyseren we je complete zwemslag. Je krijgt waardevolle tips en tops die je direct kunt toepassen om effectief én comfortabel te kunnen zwemmen. Een betere borstcrawl begint bij inzicht in je eigen techniek! Alle reden dus om de hoofdpositie eens onder de loep te nemen!

Showing 2 comments

Leave a Comment

0