Is er een ideale borstcrawltechniek? Je zou denken dat degene met de meest effectieve techniek wint. Maar is dat ook zo?

Zwemmen is geen jurysport waarbij je punten kunt krijgen voor de uitvoering. De tijd telt. Dus degene die er als eerste is krijgt de medaille, zelfs met een lelijke techniek.

We behandelen hier een aantal aspecten:

  • Pas je zwemstijl aan je doel aan.
  • Welke stromingen zijn er binnen het zwemmen?
  • Hoe pakken individuele verschillen uit?
  • Wat zijn je kansen als je niet de ideale techniek hebt?

Een verschillende zwemstijle voor een verschillend doel.

Er zijn verschillende stijlen in borstcrawl. Je hebt o.a. de Windmolen, de Bonfire, de Boot en de Pijl, elk met hun eigen voor en nadelen.

In deze Video van 10 minuten wordt alles geïllustreerd.

Welke zwemstijl het meest passend is, hangt af van je doel. Wil je een top sprinter worden? Naast het aanpassen van je trainingsprogramma kun je dan goed terecht bij de stijlen Windmolen, Bonfire en Boot. Ben je meer voor de lange afstand, zoek dan de goeie elementen uit de stijl Pijl om je slag te perfectioneren.

Welke stromingen zijn er binnen het zwemmen?

Er zijn twee belangrijke stromingen binnen de borstcrawltechniek die zich richten op borstcrawl voor volwassenen, en dan met name de lange-afstand zwemmers. Dit type zwemmer zien we  het meest bij ZwemAnalyse. De meeste mensen die bij ons meezwemmen trainen voor langere afstanden of triatlon. Echte sprinters die 50 of 100 meter in wedstijdverband willen knallen zie je bij ons niet in de cursussen. Hooguit komen die voor privetraining met video analyse, voor de laatste puntjes op de i.

Swim Smooth is een Australische / Engelse stroming binnen het zwemmen. ZwemAnalyse Roy en Claudia hebben daar in Engeland een opleiding in gevolgd. Het nuttige van de Swim Smooth methodiek is dat zij uitgaan van zes verschillende basistypes zwemmers, met elk hun eigen fysieke kenmerken. De zwemstijlen en bijbehorende oefeningen zijn daarop afgestemd.  Swim Smooth gaat niet uit van 1 ideale zwemstijl, maar stelt dat type 6 (’the smooth’) en type 5 (’the swinger’) beide heel effectieve zwemmers kunnen zijn. De smooth benadert meer het traditionele beeld van een soepel en effectieve zwemmer, waarbij alles ‘vanzelf’ lijkt te gaan. De swinger lijkt harder aan het werk met een kortere slag.
Qua trainingsmethodiek gebruikt Swim Smooth graag de CSS test met slagfrequentie en tempo trainer. Een instrument waar we binnen ZwemAnalyse ook fan van zijn.

Ten tweede is er Total Immersion, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. ZwemAnalyse Roy en Claudia deden hun Total Immersion opleiding in Duitsland. Total Immersion heeft als basisprincipes een goede ligging, balans en rust in het water. Er wordt gezocht naar ‘inspanningsloos’ zwemmen. Daar zitten elementen in die zeer waardevol zijn om aan beginnende zwemmers de borstcrawl te leren!

Er wordt wel eens gevraagd wat wij de beste stroming vinden. Het antwoord staat hieronder…

Rekening houden met individuele verschillen

Wat de beste techniek is, is per persoon verschillend. Ben je een beginner of een gevorderde zwemmer? Heb je fllexibele schouder en enkels of is alles zo stijf als een plank? Zwem je in het zwembad of in buitenwater? Bij ZwemAnalyse hebben we dus niet 1 stijl of methodiek, maar gebruiken we de elementen van het zwemmen die het beste bij jou passen.
Mensen met stijve schouders mogen iets meer roteren om de ademhaling lekker te laten lopen. Mensen met stijve enkels hoeven hun beenenergie van ons niet te verspillen door heel veel op beenkracht te zwemmen. Liever leren we een goede beentechniek waarbij je jezelf zo min mogelijk tegenwerkt aan. En zo zijn er altijd individuele aanpassingen te doen waardoor jij lekkerder zwemt.

Techniek is niet het enige…

Naast techniek zijn er nog een heleboel andere punten waar de winst te halen is:

  • Trainingsintensiteit. Over het algemeen geldt: bij 1 of 2 keer per week zwemmen pleeg je onderhoud. Bij 3 of 4 keer per week zwemmen kun je wat opbouwen. En om de top te bereiken moet je dagelijks meerdere uren aan zwemmen besteden.
  • Trainingsschema. Je kunt wat je traint. Als je voornamelijk duurzwem-schema’s doet, dan wordt je niet ‘ineens’ een sprinter omdat je weleens de training afsluit met een baantje maximaal zwemmen. Om een duurzwemmer te worden volg je een duurzwem-programma, om een sprinter te worden volg je een sprint-programma
  • Racetactiek. Met name bij het open water zwemmer is veel winst te halen bij een goede racetactiek. Maak gebruik van het draft-effect en zwem niet teveel meters door het navigeren te oefenen. Perfecte borstcrawltechniek, maar een omweg in het water? Dat helpt niet…
  • Mentale voorbereiding. Ben je er klaar voor, heb je er zin in, weet je wat je moet doen?

En tenslotte: de meest effectieve zwemmer is degene die zijn / haar zwemstijl weet aan te passen aan de omstandigheden. Ben je een klassieke ‘smooth’ zwemmer die optimaal gebruik maakt van de glijfase in de slag? Dan heb je daar veel aan in zwembad omstandigheden. Maar zwem je in buitenwater met golven en onrustig water, dan kun je die glij-momenten niet benutten en boek je winst door meer de hogere frequentie van de ‘swinger’stijl zwemmer op te zoeken.

 

 

Reactie
  • Mirjam
    Beantwoorden

    Hahaha, ik ben in de afgelopen 4 jaar dankzij jullie van de trippel-trappel-techniek van Americo gegroeid naar iets dat steeds meer op de Bonfire begint te lijken 😉

Reacties

0