DOE EFFE RUSTIG!
Nog steeds ja. Welkom bij deel twee van onze serie artikelen die specifiek gericht is op het bewaren van de rust tijdens het borstcrawl zwemmen! Deel één gemist? Niet getreurd, die vind je hier. Nadat we vol op het orgel gingen over minder doen wordt het natuurlijk tijd om te vertellen welke (paar..) dingen je dan wel zou moeten uitvoeren. Voorwaarts dus naar deel twee; comfort boven zweet!
Wat een titel…
Inderdaad, niet per sé de meest aanlokkelijke titel voor mensen die sportief bezig willen zijn maar er zit een keiharde kern van waarheid in. Net als bij alle andere activiteiten wil je als zwemmer bewegen binnen de mogelijkheden die jouw lichaam biedt. Logisch ook want anders is de lol er gauw vanaf: iets doen wat niet comfortabel is voor je lichaam leidt tot frustratie, pijn en blessures. Niet bepaald dingen die zwemmen leuker maken, dus wat de zwembeweging betreft is er geen ‘Gij Zult…’ van toepassing; onze complete trainingsleer is erop gericht om iedere individuele zwemmer zodanig te laten borstcrawlen dat het op een comfortabele manier in het bewegingssysteem past. En leer je dat op de juiste manier, dan wordt zwemmen heel comfortabel. En vanuit dat comfort kan je flinke progressie boeken. Comfort boven zweet dus!
Check die nieuwsbrief!
Dat deed je waarschijnlijk al, anders kwam je hier niet terecht. Maar kijk even naar het plaatje dat wij bovenaan de nieuwsbrief (en heel veel andere communicatie) zetten. Dan hebben we het hierover. Sowieso zie je dit soort afbeeldingen op een hoop plekken terug want eerlijk is eerlijk, het ziet er wel gestroomlijnd en snel uit! Maar probeer zelf eens zo te zwemmen, de kans bestaat dat je dit helemaal niet zo lekker voelt. En dat betekent weer dat een andere beweging voor jou optimaal is.
Leuk hoor, en nu?
Weinig doen. En wat je wel doet, moet comfortabel voelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je met een paar makkelijke zwaaibewegingen klaar bent dus er is werk aan de winkel. Bedenk je bij dat werken goed dat borstcrawl geen zwemslag is waarbij de nadruk op kracht ligt. Souplesse is stukken belangrijker, kracht zetten doe je feitelijk maar heel even. Wanneer precies? Lees vooral verder:
- Onthoud: minimaliseer je weerstand. Vergeten? Lees deel één nog even terug. Want vanuit die positie…
- Maak je je complete zwembeweging. Je moet helemaal niks, maar breng tijdens je overhaal je arm zo ver als mogelijk naar voren. Dat mag je doen op de manier die voor jou het fijnst voelt, zolang je maar insteekt. De Engelse term voor de overhaal is ‘recovery phase’ en dat is niet voor niets, dit mag op een ontspannen manier gedaan worden.
- Daarna wordt het tijd om water tegen je stuwvlakken te zetten, ook wel bekend als de catch-fase. Dat is het deel van de doorhaal waarbij je je hand verplaatst van de uitgestrekte positie tot aan je borst. En ook dat mag comfortabel voelen, het belangrijkst is dat je in deze fase geen kracht zet. Tijdens de catchfase verzamel je alleen maar water, je gaat nog geen grote druk uitvoeren omdat je tijdens deze beweging geen hele sterke spieren gebruikt. Doe je dat wel, loop je risico om je schouder te blesseren. Niet doen dus!
- Heb je water verzameld, dan kan je vanaf je borst water gaan wegduwen; welkom in de duwfase! Als je deze beweging langzaam uitvoert zul je merken dat je in deze fase andere spiergroepen activeert namelijk je triceps, rugspieren en achterste schouderspieren. En kijk nou, dat zijn precies de spieren waarmee je wél veel kracht kunt zetten. Weggooien dus dat water, nú kan het! De duwfase is de enige fase van de borstcrawl waarin je kracht zet!
- En is de duwfase afgerond, kom je weer in de herstelfase, ofwel de overhaal. En begin je hierboven weer met lezen 🙂
En de details…
Gedurende ongeveer 25% van de hele beweging tijdens borstcrawl zet je kracht, al het andere is herstel, strekken en minimaliseren van weerstand. Valt mee toch? Natuurlijk is een volledige optimalisatie van je slag een stuk diepgravender dan dit, maar bedenk je wel tijdens het zwemmen dat kracht zetten zelden de oplossing is om sneller te gaan. Comfortabel bewegen en aanvoelen wanneer je kracht kunt zetten (stuwen) is dat wel – en dat voelt wel zo ontspannen! Eerst comfortabel zwemmen dus, want jezelf in het zweet werken kan altijd nog!
Dit vind ik een gouden tip. Heb op dit moment last van mijn rechterschouder. Slijmbeurs ontsteking en een scheurtje van een spier. Wist niet hoe dat kwam. Na de insteek zette ik al kracht om het water te verplaatsen. Wist niet beter. Nu lees ik dat de duwfase pas ter hoogte van je borst mag uitvoeren. Helaas moet ik nog even geduld hebben om te herstellen. Ga van de winter zeker wat cursussen volgen.
Paul Teeuwen
Graag gedaan Paul 🙂 Succes met je herstel en hopelijk zien we je snel in het water!
Zwemmen is voor mij ook: cardio- en krachttraining. Is het dat nog steeds als ik deze technieken beheers???
Jazeker Karin! In deel drie leggen we uit hoe je met deze optimale voorwaarden meer en eenvoudiger snelheid kunt maken. Stay tuned dus 😉