Borstcrawl ademhaling
Veel gestelde vragen over de borstcrawl ademhaling zijn….
- Ik raak snel buiten adem, hoe kan ik dat voorkomen?
- Als ik adem dan zinken mijn benen, wat moet ik hier tegen doen?
- Wat is beter, aan één kant of aan twee kanten ademhalen?
“Ik kan een marathon rennen binnen vier uur, maar ik haal de overkant van het zwembad niet in borstcrawl. Aan mijn conditie kan het niet liggen”.
Dit is echt de meest gehoorde ‘klacht’ van mensen die net beginnen met borstcrawl leren. En het klopt! Het ligt niet aan je conditie, maar het ligt aan de ademhalingstechniek van het zwemmen die nog niet op orde is. Vandaar dat we in onze trainingen altijd beginnen met de ademhaling. Zonder lucht heb je namelijk toch geen aandacht voor andere aanwijzingen.
Buiten adem bij de borstcrawl
- De timing van het uitademen.
Wanneer je snel buiten adem bent als je borstcrawl zwemt, check dan even of het aan de timing van in- en uitademen ligt. Sommige – veelal beginnende – zwemmers vergeten om onder water uit te ademen. Dat betekent dat wanneer zij hun hoofd opzij draaien om adem te halen, ze eerst nog (deels) moeten uitademen en daarna pas aan het inademen toekomen. Maar daar heb je bij de borstcrawlademhaling eigenlijk geen tijd voor.
Begin je net met het leren van de borstcrawl en voelt uitademen onder water onnatuurlijk? Oefen dan eerst in ondiep water. Ga met twee voeten op de grond staan, adem in en blaas onder water uit. Oefen het uitademen door je mond, door je neus en door allebei tegelijk. Wat je kiest voor de borstcrawl maakt niet veel uit, maar als je uitademt door je neus kun je daar geen water in krijgen.
Oefen net zolang tot het heel gewoon voelt om onder water langzaam en gelijkmatig met flinke bubbels uit te blazen. Tussendoor til je je hoofd op en haal je adem door je mond.
- De timing van het inademen.
Daarnaast kun je checken of je op het juiste moment in de armslag adem haalt. Als je het eenmaal door hebt voelt het als een heel natuurlijke beweging. Het moment van de borstcrawl ademhaling is het moment dat je je arm overhaalt, op weg naar voren. Je kijkt dan onder je arm door, waarbij je elleboog gebogen is (en tevens het hoogste punt van je arm, want je hand is ontspannen en wijst met de vingers naar beneden).
Ook dit kun je prima oefenen in ondiep water. Zet je beide voeten op de grond, buig je bovenlichaam alsof je zwemt en laat je armen om en om de borstcrawlbeweging maken. Haal elke slag adem en blaas geleidelijk uit onder water (houd dus niet je adem in!)
- De frequentie van het ademhalen
Ervaren zwemmers die snel buiten adem raken kunnen eens nagaan hoe frequent zij ademhalen. Stel je zwemt 100 meter. Het kan zijn dat het de eerste 50 meter zo makkelijk voelt dat je maar één keer op de zes of acht slagen ademhaalt. Je hebt het voor je gevoel niet nodig om vaker te ademen, het gaat net zo lekker. Ondertussen bouw je een zuurstofschuld op, waardoor je in de tweede 50 meter lucht te kort komt en buiten adem aankomt.
Is dat bij jou het geval, adem dan de eerste 50 meter vaker, veel vaker dan je voor je gevoel nodig hebt. Je houdt voldoende zuurstof over en de tweede helft zal dan makkelijker gaan.
Ademhalen en zinkende benen.
Een andere veelgehoorde klacht van borstcrawlzwemmers is dat ze het gevoel hebben dat hun benen zinken bij de borstcrawl ademhaling. Zolang ze hun hoofd onder water houden is er niets aan de hand, maar je moet toch een keer lucht hebben. En dat is het moment dat de benen zakken en het zwemmen steeds zwaarder gaat. De oorzaak is dat je te hoog boven het water ademhaalt zodat je benen zakken.
Draai je hoofd opzij om adem te halen, maar laat je gezicht zoveel mogelijk onder water liggen. Je mond komt net boven de wateroppervlakte. Je kijkt onder je arm door, NIET naar voren. Een goede indicator is om bij het ademhalen één glas van je zwembril boven water te draaien, en het andere glas onder de wateroppervlakte te houden.
Heb je het gevoel dat je dan water binnenhapt ipv lucht? Oefen eerst staand in ondiep water hoe laag je kunt ademen. Daarna kun je het zwemmend oefenen terwijl je aan de kant ligt, rustig borstcrawl benen zwemt en met je handen de kant vasthoudt. Draai telkens je hoofd opzij om te ademen en blaas onder water uit. Zorg dat je horizontaal in het water blijft liggen. Als dat goed gaat, houd dan één hand aan de kant en één hand naast je heup.
Aan één of twee kanten ademen?
Als je aan twee kanten kunt ademen, dan heeft dat verschillende voordelen:
- Je zwemt symmetrisch en vermindert de kans op schouderblessures
- Als je aan wedstrijden doet: je houdt beter overzicht wat er om je heen gebeurt
- Als je aan wedstrijden doet: het maakt je niet uit of de organisatie de boeien of lijn links of rechts van je heeft gelegd, je kunt je aan beide kanten oriënteren
Toch hebben veel mensen een favoriete kant, de kant die het meest natuurlijk aanvoelt om te ademen. Als je hen aan de andere kant laat ademen en de filmbeelden analyseert, dan zie je soms dat ideale ligging behoorlijk verprutst wordt door aan de onnatuurlijke kant te ademen. De corespanning verdwijnt en de heupen zakken. Daardoor wordt het ook lastiger om de armslag efficiënt te houden.
Als je net begint met zwemmen en je moet alles nog leren, dan kan het de moeite zijn om jezelf aan te leren om links en rechts ademhalen af te wisselen. Zeker als je van plan bent om bijvoorbeeld triatlons te doen heb je daar profijt van in het buitenwater.
Als je al een ervaren zwemmer bent en al jaren lang aan één kant ademhaalt, dan ben je eigenlijk in het nadeel ten opzichte van iemand die vers begint. Als je aan twee kanten wilt leren ademhalen, dan heb je daar geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Je moet een oude en ingesleten gewoonte veranderen. En in het begin voelt het veel minder fijn dan je vertrouwde slag. Waar je in elk geval aan moet denken is dat je symmetrisch en ontspannen blijft zwemmen, terwijl je toch voldoende spierspanning houdt om je lichaam strak te houden. Onder water filmbeelden helpen.
Bouw het rustig op en verwerk het in je gewone training. Als bijvoorbeeld een trainingsopdracht is om 8 keer 100 meter te zwemmen, neem jezelf dan voor om alle oneven te zwemmen met ademhaling aan beide kanten en alle even met ademhaling aan je favoriete kant. Als dat goed gaat kun je dat verder uitbouwen.
Ook kun je experimenteren met borstcrawl ademhaling aan beide kanten. 1 op 3 is de meest bekende, maar het kan ook anders. Verschillende suggesties om aan twee kanten adem te halen:
1 op 3 | Adem links / slag / slag / adem rechts / slag / slag / adem links / etc |
2 op 5 | Adem 2 keer links / slag / slag / adem twee keer rechts / slag / slag / adem 2 keer links / etc |
Half – half | In het zwembad: adem een halve baan aan de linker kant / zwem in het midden 1 op 3 / adem een halve baan een de rechter kant. |
Lees ook Ademhalen met een boeggolfje
Nuttig verslag, top.
Ik heb een vraag ik zwem al 5 maanden.
Ik kan 40 minuten schoolslag zwemmen zonder pauze.
Maar met borstcrawl kan ik niet langvolhouden.
2 banen 100 meter moet ik een minuten rust.
Ik ben wel 5 kilo afgevallen van zwemmen.
Maar mijn gewicht blijf 100 kilo ik ben wel lang.
Ik denk door mijn leefdtijd ik ben 56 jaar oud.
Heeft dat te maken
Hoi Martin, het kan aan van alles liggen dat je snel rust nodig hebt maar wellicht probeer je juist teveel te ademen bij de borstcrawl? Soms hebben mensen de neiging om heel diep in- en uit te ademen omdat ze bang zijn zonder lucht te komen zitten. Daar is op zich niets mis mee, maar als je om de paar seconden hard moet uitblazen en inademen word je wel snel moe. Probeer iets rustiger en oppervlakkiger te ademen (in een vast ritme) en wie weet gaat het spontaan makkelijker. Bedenk je dat je bij borstcrawl in het ongunstigste geval maar twee seconden je adem hoeft in te houden, dus zoveel lucht heb je niet nodig!
👍♥️
Tnx!
Ik begrijp die 1 op 3 regel niet. Bij “Adem links / slag / slag” kom je toch weer op links uit?
Hmmm, lastig om op papier uit te leggen. Wat we bedoelen =
adem links (plus slag!)
slag met rechterarm
slag met linkerarm
adem rechts (plus slag!)
Ik hoop zo iets duidelijker?
Herkenbaar en duidelijk, dit geeft de burger moed
Yes, gewoon alle uitproberen en kijken wat werkt. We wilden dat we het makkelijker konden maken, maar het is ook gewoon een kwestie van veel oefenen met de juiste tips.
Happy laps! Groet van Team ZwemAnalyse
Fijn artikel! Bedankt 🙂 Mijn buik is na lang zwemmen altijd opgeblazen en doet veel pijn. Eten en drinken lukt daarna niet meer (funest voor triathlons). Ik heb het idee dat dit met mijn ademhaling te maken heeft. Hebben jullie daar nog tips voor?
Je hebt een berichtje in je mailbox Tom!
Beste claudia en Roy, graag verneem ik jullie tips op hetgeen Tom ook opmerkt. Ik zwem sinds 1,5 jaar de borst crawl.
Hiervoor prima les gehad en de techniek van het zwemmen aangelerd. Na een uur zwemmen heb ik echter veel last van mn buik. Kan niet anders dat dit met de ademhaling te maken heeft…toch?
Hi Kasper,
Ik denk dat het aan heel veel dingen zou kunnen liggen. Maar zonder dat we weten hoe je zwemt is het echt onmogelijk om je een zinnig advies hierover te geven. Wat zeiden de mensen die je de slag hebben eleerd hierover? Je mag altijd een filmpje sturen aan infor@zwemanalyse.nl (met WeTransfer), dan kijken we even met je mee. Maar zonder beelden durf ik hier geen advies over te geven…
Ik heb hetzelfde probleem als Tom heeft. Na het zwemmen darm problemen. Alsof ik teveel lucht in mijn darmen heb. Hebben jullie hier tips voor?
Hoi hoi zwemanalyse interessant stuk!!
Anderhalf jaar geleden begonnen, bij jullie, met de beginners borstcrawl cursus!! En nu al verschillende keren de 3km in openwater zwemevents gezwommen (volledig in borstcrawl zonder moeite) ademen blijft een zwak punt….. ik adem vooral 1op2 dit kan ik makkelijk lang volhouden zonder moe te worden… maar beïnvloed wel mijn “snelheid”
Ik zwem ook weleens 1op4 of 1op6 in zwemtrainingen maar dat zwemt voor mij heel onrustig en kan ik niet lang volhouden!! Hebben jullie tips?? Ik adem tijdens het zwemmen vrij oppervlakkig zodat het bij 1op4 voelt alsof ik niet genoeg lucht overheb.. alvast bedankt
dit probleem heb ik ook altijd! Tips?
Hi Immelda, zie onze reactie hierboven (en om giswerk van onze kant te voorkomen):
zonder dat we weten hoe je zwemt is het echt onmogelijk om je een zinnig advies hierover te geven. Wat zeiden de mensen die je de slag hebben eleerd hierover? Je mag altijd een filmpje sturen aan infor@zwemanalyse.nl (met WeTransfer), dan kijken we even met je mee. Zijn overigens geen kosten aan verbonden hoor 😉
Zwem de borstcrawl nog niet zo lang ( een jaar geleden 9 lessen gehad) maar vind hem heerlijk om te doen. Alleen merk ik de laatste 2x dat bij het inademen mijn neus volloopt met water. Blijkbaar doe ik iets anders dan voorheen alleen ben ik er nog niet achter wat….hoofd te laag of te hoog uit het water. Wat is mogelijk de juiste hoofdstand? Is dat zo hier te delen? 🙂
HOi Henny, het is lastig om het goede antwoord te geven zonder dat we kunnen zien wat je doet…
In het algemeen: je kijkt naar de bodem als je niet ademt (met ontspannen nekspieren)
En je kijkt naar de zijkant als je wel ademt. Je neemt dan je hoofd mee omdat je ook iets roteert met je schouders (dus nog steeds zonder je nekspieren aan te spannen).
Ik train nu de borstcrawl maar ik krijg mijn ademhaling niet onder controle
Ben bekaf als ik 2 baantjes van 25 meter hebt afgelegd
Hi Marcellino, dat kan verschillende oorzaken hebben. Ik hoop dat de tips uit het artikel je gaan helpen!
Ik volg een borstcrawlcursus, in het begin met hulpmiddelen ging het prima, maar nu zwem ik steeds vaker zonder hulpmiddelen en ben ik na een paar baantjes uitgeput. Als ik daarna in bed lig heb ik druk op de borst en kom ik niet in slaap. Ik heb het idee dat de inspanning dan te groot was. Ik heb het idee dat ik goed uitadem onder water. Maar geen idee wat ik kan verbeteren.
Hi Petra! Het kan inderdaad zijn dat je té intensief ademhaalt, daar word je snel erg moe van. Vergelijk het met het maken van een rustige wandeling terwijl je heel hard in- en uitademt. Niet erg ontspannend, integendeel!
Wat betreft de druk op de borst; daar kunnen wij als Zwemanalyse niets over zeggen, zeker niet op afstand. Maar als je het ademen ‘an sich’ als een grote inspanning ervaart zit dat mogelijk in het gegeven dat je te intensief bezig bent met ademhalen.
Hopelijk helpt dit!
Super artikel 🙂 Duidelijk Na het zwemmen ben ik helemaal opgeblazen en dit doet zeer. Dit werkt me tegen, hebben jullie daar nog misschien een tip voor 🙂 groetjes Stefhanie
Dank je wel Stefhanie! We kunnen via internet natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen wat de oplossing is, maar het is bij borstcrawl een kwestie van oppervlakkig ademen. Je krijgt kansen genoeg om lucht tot je te nemen (ongeveer elke 2 seconden als het echt moet) dus je hebt geen enorme happen lucht nodig als je zwemt. Misschien helpt dit?
Ik heb een vraag over mijn ademhaling tijdens de borstcrawl. Ik doe dit al jaren, maar de laastse maanden moet ik elke honderd meter rust pakken om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Zelf vermoed ik dat ik te diep en/of te veel lucht pakt, en dit te langzaam uitblaast. Wat is hierin de beste manier?
Hoi Arie, het is lastig om op een afstandje te bepalen wat er niet goed gaat met ademhalen. Maar om je een idee te geven: je wilt tijdens het zwemmen ongeveer net zo relaxed en oppervlakkig adem kunnen halen als je nu doet, bij het lezen van dit berichtje 🙂
We hebben er ook eens iets over geschreven: https://www.zwemanalyse.nl/borstcrawl-ademhaling/
Hopelijk helpt dit!
Ben nu de borstcrawl aan het leren en ben van 6 meter borstcrawl naar 2x 25 meter gegaan. Maar als ik in het 50 meter bad ga en netjes om de 3 slagen adem haal is het aan het einde van het bad alsof ik de longen nog vol heb met lucht en er geen lucht bij kan krijgen waardoor het mis gaat. Moet ik meer uitblazen tijdens de slagen om er een betere balans in te krijgen? Nu raakt mijn slag in de war en kom ik niet verder… Zal het helpen als ik na 3 slagen wel inadem maar dan na weer 3 slagen eens helemaal uit te blazen om dan goed in te ademen? Lijkt alsof de balans tussen in- en uitademen niet klopt waardoor het stokt.
hi Frans, belangrijk is dat je relaxed blijft zwemmen en dus ademhalen. Probeer niet te diep in/uit te ademen, daarmee verstoor je je ritme. Eigenlijk wil je tijdens het zwemmen net zo oppervlakkig en relaxed kunnen ademen als je nu doet, tijdens het lezen van deze reactie 🙂
Succes!
ik sta 2 uren op een crossfit, maar 100 meter crawl niet. na 35 meter kom ik lucht te kort. 1)rechts slag, L in ademen/
2)links slag uit ademen/
3)rechts slag uit ademen/
4)links slag, R in ademen/
5)rechts slag uit/
6)links slag uit/
sinds gisteren heb ik een rare manier gevonden om te herstellen. de herstel slag.
1)rechts slag, L in
2) uit ademen in overgang
3)links slag, R in
4) uit ademen in overgang.
op die manier adem ik zo snel gelijk ik zwaar sport. en herstel ik om dan weer over te gaan naar 1-3. ik denk dat ik de 100 ga halen op die manier. 130kg
Als je de ademfrequentie verhoogt maar wel de 1/3 regel aanhoudt moet je dan dus ook je slagfrequentie verhogen?
Hoi Ruben, de ademfrequentie bepaal je door vast te stellen om de hoeveel armslagen je adem wil halen. Je slagfrequentie verhogen betekent dus dat minder tijd tussen de momenten zit waarop je gaat ademhalen, maar de ademfrequentie blijft daarmee dus wel gelijk.
Let op: je slagfrequentie verhogen kan wel betekenen dat je niet meer uitkomt met je ademfrequentie omdat de zuurstofbehoefte in zo’n geval vaak stijgt.
Zou je de regel 2op 5 dat kunnen verduidelijken. Bedankt !
Hi Lennart; je start met twee keer aan de linkerkant ademen (dus eigenlijk 1 op 2), daarna maak je twee armslagen en adem je twee keer rechts. Dan weer twee armslagen en terug naar links… etc
Hopelijk is dit voldoende duidelijk 🙂
Goed artikel! Ik ben een ervaren zwemster en ik ben op het artikel uitgekomen omdat me opgevallen is dat de topzwemmers, op de olympiade bij iedere slag ademen. Zelfs bij korte afstanden. Dus ben ik op zoek gegaan naar info over het “moderne zwemmen”. In mijn topjaren 😉, we spreken over de jaren 80, leerden we 1 op 3 omdat dat het meest efficiënt zou zijn. Mij lijkt dat logisch omdat je het water dan het minst doorbreekt en de symmetrie behoudt. Nu komen ze met de schouder precies heel hoog uit het water tijdens het ademhalen. Het zal zeker beter zijn want de tijden blijven verbeteren. Ligt dat dan aan de zuurstofschuld, zelfs bij korte afstanden?
Ik zwem 3x per week en 3 km schoolslag binnen 1,5 uur maar borstcrawl incl handpadels blijft een probleem en snel buiten adem . Dus waarschijnlijk verkeerd uitblazen of niet volledig of teveel beenslag waardoor ik sneller buiten adem raakt . Heb jij tips voor deze 62 jarige zwemmer
Jazeker, tips genoeg maar we weten natuurlijk niet hoe jij beweegt aangezien we je niet kunnen zien zwemmen. Afgaand op hetgeen je schrijft lijkt het erop dat je te diep inademt. Let op: dit is slechts een aanname dus we kunnen ernaast zitten! Maar daarop voortbordurend: bedenk je goed dat je bij borstcrawl om de twee seconden de gelegenheid hebt om te ademen. Dat betekent dat je helemaal niet zoveel lucht nodig hebt, dus focus minder op je ademhaling en probeer oppervlakkiger te ademen (ongeveer net zo diep als nu, het moment waarop je dit leest). Bij teveel lucht in de longen moet je je ook inspannen om al die lucht weer uit te blazen, waarna je weer keihard mag gaan inademen – dat heeft dus weinig zin en kost veel energie!
Wie weet helpt dit!